SWIFTERBANT - Rob van der Pol is veteraan. Hij is coördinator in Flevoland van het programma ‘Veteraan in de Klas’. „Wij gaan naar scholen en we vertellen ons verhaal”, vertelt de Drontenaar.

Samen met een aantal scholieren uit de gemeente Dronten was Van der Pol vorige maand bij de viering van de Nationale Veteranendag in Den Haag. „Die kinderen stonden hier vanochtend al vroeg om de foto’s te bekijken”, zegt hij bij de tent van de veteranen op het Juli feest in Swifterbant.

Nadat hij de foto’s had getoond, zat hij de hele dag in de tent met een computerprogramma. Daarbij stonden kinderen virtueel in de schoenen van een militair op missie.

Waarom doet u dit?
Rob van der Pol: „Om de kinderen duidelijk te maken dat wat wij doen van invloed is op de vrijheid in Nederland. Waar wij naartoe gegaan zijn, bestond die vrijheid niet en wij gunnen die mensen dezelfde vrijheid.”

Staan jullie hier alleen om begrip te kweken of ook om mensen te werven?
„Beide. We proberen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om er met z’n allen voor te zorgen dat wij onze vrijheid houden. Daaraan kunnen we allemaal ons steentje bijdragen en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Wat houdt dit programma precies in?
„De mensen krijgen in deze tent een opdracht: ze gaan op patrouille in Afghanistan en komen voor problemen te staan. Dan moeten ze beslissingen nemen: doe ik iets wel of juist niet? En waarom? Wij vragen aan de mensen: denk mee en neem een beslissing.”

U hebt hier de hele dag gezeten, hoe waren de reacties?
„Heel positief, de mensen vinden het interessant. Zelfs de kinderen van de basisschool, waarvoor dit programma eigenlijk nog niet bestemd is, vinden het geweldig om er bij na te denken en voor zichzelf een beslissing te nemen.”

En? Nemen ze de goede beslissingen?
„Een beslissing is nooit goed of fout! De uitkomst kan goed of fout zijn, maar je weet van tevoren nooit of jouw beslissing goed is. Dat is afhankelijk van de bagage die je hebt en van je opdracht. Achteraf kun je pas zeggen hoe het uitgevallen is. En vergeet niet: in de praktijk moet je beslissingen à la minute nemen.”

Waarheen bent u zelf uitgezonden geweest?
„Ik ben in ’93 en ’95 als waarnemer in het voormalige Joegoslavië geweest.”

Hoe kijkt u daarop terug?
„Het was een heftige tijd, maar ook een bijzondere tijd. Ervaren hoe het is in oorlogssituaties is heel anders dan hier rond te lopen op het Julifeest in Swifterbant en een biertje te drinken.”

Hebt u daar zelf de goede beslissingen genomen?
„Dat denk ik achteraf wel, want ik sta hier nog. Het komt natuurlijk niet dagelijks voor dat je cruciale beslissingen neemt, maar ik kan niet zeggen dat ik fouten heb gemaakt.”

DRONTEN - Door deelname aan vredesmissies hebben 9.000 Nederlandse militairen indertijd bijgedragen aan de Nobelprijs voor de Vrede, die in 1988 naar de Verenigde Naties ging. Ter herinnering daaraan ontvangen zij allemaal een draaginsigne. Burgemeester Aat de Jonge overhandigde die insignes gisteravond aan 16 veteranen uit de gemeente Dronten. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in het gemeentehuis.

De volgende veteranen en nog actieve militairen kregen het insigne:

• dhr. Bobeldijk
    • dhr. Boezeman
    • dhr. Bolink
    • dhr. Buitenhuis
    • dhr. Delmeer (postuum)
    • dhr. Derlagen
    • dhr. Van de Gender
    • dhr. De Grave
    • dhr. Knol
    • dhr. De Kock
    • dhr. Maassen
    • dhr. Norder
    • dhr. Oost
    • dhr. De Sterke
    • dhr. Swierts
    • dhr. Vermeer

Veteranenpas:

Bijna alle Nederlandse veteranen hebben een Veteranenpas. Zij genieten niet alleen van het gevoel van erkenning die toekenning en bezit van de pas oproept, maar ook van de bijbehorende faciliteiten. De pas is tweetalig gedrukt, waardoor ook in het buitenland de veteranenstatus kan worden aangetoond.

Zij ontvangen bijvoorbeeld tien keer per jaar het fraaie veteranentijdschrift Checkpoint en hebben recht op enkele gratis treinkaarten voor het bezoeken van veteranenevenementen (postactieve veteranen). Heeft u nog geen Veteranenpas? Veteranen in dienst ontvangen deze en het Draaginsigne Veteranen in de loop van 2014 automatisch via hun commandant. Bent u postactieve veteraan? Dan kunt u een Veteranenpas aanvragen.

Een overzicht van de voordelen waarvan u kunt profiteren dankzij uw Veteranenpas en een aanvraag van de pas via http://www.veteraneninstituut.nl/diensten/veteranenpas/

Veteraan Bert Hofman heeft weer een baret. De 84-jarige Hagenaar ontving vandaag een nieuw exemplaar, nadat hij eind juni zijn hoofddeksel kwijtraakte tijdens Veteranendag. Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp zette de baret op het hoofd van de Indiëganger.

Generaal Middendorp heeft veteraan Hofman zijn nieuwe baret opgezet.

GepkowebsiteJe bent veteraan en zoekt een andere baan. Wat heb je eigenlijk aan je militaire ervaringen en competenties?  Wat heb je aan al je opleidingen? Hoe presenteer je die en jezelf? Wat zijn de ervaringen van andere veteranen met het zoeken naar een baan buiten defensie? En hoe is die civiele arbeidsmarkt eigenlijk?

Deze onderwerpen komen aan bod tijdens de eerste bijeenkomst ‘Veteranen de arbeidsmarkt op!’, op vrijdag 5 juni 2015 bij het Veteraneninstituut in Doorn. De dag wordt georganiseerd door het VeteraneninstituutBanen4Defensie (B4D) en deStichting Employabilitycentrum voor Defensiepersoneel (ECDef), met steun van hetMinisterie van Defensie en ManpowerGroup Nederland.

Schrijf je in via het Veteranen Instituut

Hofman loopt elk jaar mee met het defilé tijdens Nationale Veteranendag. Na afloop verloor hij zijn hoofddeksel dat hij in zijn zak had opgeborgen. Een oproep van zijn dochter op Facebook om het uitrustingsstuk terug te bezorgen, kwam bij minister Jeanine Hennis-Plasschaert terecht. Via het KPU-bedrijf in Soesterberg werd de nieuwe baret geleverd.